zeppelin
Moderni cepelin

Do sredine 19. stoljeća letenje balonom bilo je popularno. Ali baloni su mogli lebdjeti samo onamo kamo ih je nosio vjetar. Tako je 1852. francuski inženjer Henri Giffard napravio balon u obliku cigare, ispunjen vrlo laganim plinom vodikom. Pokretao ga je propeler na parni pogon. Dodao je i kormilo pravca, kako bi balon mogao lakše upravljati i kormilirati.

Godine 1884. dva francuska izumitelja Charles Renard i Arthur Krebs projektirala su pravi zračni brod (dirižabl) La France. Pokretao ga je zračni motor.

Godine 1887. Austrijanac David Schwartz dodao je balonu u obliku cigare s već postavljenim motorom čvrst oblik i tako stvorio prvi zračni brod.

Godine 1990. grof Ferdinand von Zeppelin napravio je prvi od svojih zračnih brodova (cepelina), 128 m dugačak LZ-1.

Godine 1909. Zeppelin je pomogao u osnivanju prve zračne kompanije DELAG, koja je u svojim 148 m dugim cepelinima prevezla 10000 putnika u prve četiri godine postojanja.

U prvom svjetskom ratu Njemačka je upotrebljavala cepeline za izviđanje neprijateljskih položaja i za bombaške napade.

Do 1920-ih golemi zračni brodovi prevozili su ljude amo-tamo premo Atlantskog oceana u stilu raskošnih oceanskih linijskih brodova. Grof Zeppelin vozio je brzinom od 130km\h. U njegovoj gondoli moglo je sjediti u udobnim sofama 60-tak i više putnika, šetati do koktel bara ili slušati svirku razih izvođača.

Dana 6. svibnja 1937. dogodila se nesreća u gigantskom, 245 m dugačkom cepelinu Hinderburg iznad Lakehursta u New Jerseyu. Vodik u balonu se zapalio i eksplodirao, pri čemu je poginulo 35 ljudi. Vrijeme zračnih brodova je završilo. Vodik je jednostavno bio preopasan.

Posljednjih godina dirižabli su ponovno oživjeli, ali u svrhu reklamiranja. Punjeni su sigurnijim plinom helijem.