Od 137 zemalja u kojima je world economic forum ocjenjivao kvalitetu cestovne infrastrukture, Hrvatska je s prosječnom ocjenom 5,5 na 19. mjestu odnosno dijeli 13. mjesto zajedno s Danskom, Omanom, Njemačkom, Španjolskom, Katarom, Švedskom i Luksemburgom.

Najvišu prosječnu ocjenu (6,4) odnosno najkvalitetniju cestovnu infrastrukturu imaju Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se iza skupine zemalja s prosječnom ocjenom u kojoj je Hrvatska nalaze i neke bitno razvijenije zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Belgije, Italije ili Finske.

Od zemalja u okruženju, Slovenija se nalazi na 51., Mađarska 62., Srbija 100., a BiH na 109. mjestu. Najniže rangirana europska zemlja je Ukrajina (130. mjesto) s prosječnom ocjenom 2,4.

“Da Hrvatska ima jednu od najkvalitetnijih mreža autocesta pokazala je i nedavno provedena studija Prometnog fakulteta u Zagrebu o sigurnosti na autocestama. Studija je pokazala da 96 % autocesta u Hrvatskoj ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, dok samo 4 % dionica ima srednje nisku stopu, dok srednje i visoku stopu rizika nema niti jedna dionica. Kako bi dodatno podigli razinu sigurnosti sudionika u prometu, HAC ove godine ulaže 90 milijuna kuna u redovno održavanje dok će u izvanredno uložiti dodatnih 300 milijuna kuna”, priopćili su iz HAC-a.

Izvor: index.hr