Volvo je objavio kako unutar narednih nekoliko godina namjerava ponuditi aplikaciju za pametne mobilne telefone koja će sadržavati digitalni ključ automobila.

Ta bi aplikacija trebala omogućavati korisnicima sve što i klasični fizički ključ, odnosno otključavanje i zaključavanje vrata i prtljažnika, te pokretanje motora automobila. Također se navodi kako će aplikacija moći sadržavati više ključeva automobila, kako bi se mogila koristiti za otključavanje i pokretanje više automobila.

U Volvi imaju i viziju naprednijih mogućnosti korištenja digitalnih ključeva, poput prijema ključa automobila čim ga rezerviramo za najam, ili dijeljenja automobila gdje više korisnika može imati digitalni ključ za isti automobil. No ističe se kako će tvrtka korisnicima i dalje nuditi i klasične fizičke ključeve.

Za sada je cijeli projekt u fazi razvoja, a ispitivanje u stvarnim uvjetima bi trebalo početi tokom proljeća na aerodromu u Gothenburgu, gdje Volvo nudi uslugu za dijeljenje automobila. Nakon ispitivanja, ograničeni broj automobila s digitalnim ključem trebao bi biti isporučen kupcima tokom 2017. godine.

Izvor: bug.hr