raketa
Raketa Saturn V

Rakete se pokreću izgaranjem goriva. Kad gorivo sagori, ono se pritom raširi i otraga izbaci. Širenje, tj. nadimanje goriva gura raketu naprijed.

Rakete na kruto gorivo najstarije su od svih raketa, a upotrebljavali su ih kinezi prije 1000 godina.

Motori na kruto gorivo imaju u osnovi šipke krutoga gumastoga goriva s cijevi u središnjem dijelu. Kad se gorivo zapali, ono sagorijeva, dok potpuno ne izgori.

Rakete na kruto gorivo obično se upotrebljavaju kao modelsk primjerci ili kao male potisne rakete osim u svemirskoj letjelici. One imaju dvije potisne rakete na kruto gorivo i tri glavna motora na tekuće gorivo.

Većina snažnih lansirnih raketa koristi se tekućim gorivom. Svemirska letjelica upotrebljava vodik. U ostala goriva ubraja se i kerozin.

Tekuća goriva izgaraju jedno u doticaju s kisikom, pa rekete također moraju nositi oksidanse (tvari koje lako daju kisik) poput tekućeg kisika ili dušik-tetroksida

Budući raketni pogoni uključivat će i nuklearne termalne motore s nuklearnim reaktorima koji će zagrijavati eksplozivne ispušne plinove.

Motori na sunčevo zagrijavanje trebali bi ubuduće pomoću velikih zrcala skupljati sunčeve zrake, odnosno toplinu i njima zagrijavati plinove.