Vječno pitanje i rasprave vode se oko dvije stvari. Putovati na more sigurnijom i bržom autocestom ili jeftinijom starom cestom i okolnim putevima te ušparati koju kunu i uživati u ljepotama krajolika.

Mišljenja su podjeljena a mi ćemo Vam danas predstaviti prednosti i mane jednoga i drugoga načina putovanja.

Autocesta – predstavlja bržu, sigurniju i komforniju vožnju gdje god da se uputite na more. Stoga, ako žurite, idete poslovno na nekakav sastanak, autocesta je definitivno bolja opcija za Vas. Usporedimo li tako putovanje od Zagreba do Splita, ako putujete autocestom stići ćete sat i pol ranije nego starom cestom u jednom smjeru. Pribrojim li tu i povratak nazad, uštedjeti ćete najmanje 3 sata. Nedostatak je skupa cestarina koja do Splita iznosi 181 kunu, veća potrošnja goriva, skuplja ugostiteljska ponuda te nedostatak popratnih sadržaja kao ni mogućnosti razgledavanja prirodnih ljepota budući da su nacionalni parkovi i turističke atrakcije udaljene od autoceste i po nekoliko desetaka kilometara. Stavimo li sve na papir, dolazimo do zaključka da Vam je potrebno oko 500 kn više u smjeru Zagreb-Split-Zagreb ako se vozite autocestom u odnosu na staru cestu. Netko će reći puno, netko malo… prosudite sami šta Vam je isplativija opcija.

Ako ste korisnik ste korisnik ENC-a, tada će Vas cestarina koštati nekakvih 10% manje. ENC uređaje najčešće koriste vozači koji svakodnevno putuju autocestom.

Stara Cesta – Ako Vam se nigdje ne žuri, obožavate sjediti za volanom i duga vožnja Vam ne stvara poteškoće, a pri tome još želite uštedjeti i koju kunu onda je stara cesta idealna opcija za Vas. Osim što ćete ušparati na cestarini i gorivu, možete se zaustaviti na bitnim turistički odredištima i atrakcijama poput Plitvičkih Jezera, Rastoke, NP Sjeverni Velebit, Zeleni vir…, te uživati u netaknutoj prirodi ali i predahnuti od vožnje. Isto tako novac od cestarine možete potrošiti na dobar ručak, mladu janjetinu i krumpir koja se vrti i peče na svakom koraku te predstavlja simbol stare ceste kada je gastronomija u pitanju.

Ukoliko putujete duže i odlučite se odmoriti i prenoćiti uz staru cestu se nalazi odlična ponuda jeftinih apartmana i privatnog smještaja.
Ceste su obnovljene i predstavljaju vrlo dobru alternativu autocestama budući da se putuje mirno i sigurno. Opasnosti stare ceste vreba i u prekoračenju brzine budući da se policija s radarima nalazi na svakom koraku.

Na kraju možemo iznjeti samo jedan zaključak – ako Vam se žuri i bitno Vam je da na odredište stignete što prije, autocesta je pravo rješenje za Vas. Ako nigdje ne žurite, odaberite staru cestu, jer putovanj starom cestom predstavlja pravi doživljaj.