PUMPE ZA ULJE

Za dovod ulja u sistem za podmazivanje pod tlakom najviše se upotrebljavaju zupčane pumpe i rotorske pumpe s unutrašnjim ozubljenjem.

Pumpu za ulje obično pokreće bregasto ili koljenasto vratilo. Zupčana pumpa je sastavljena od dvaju zupčanika u zajedničkom kućištu. Zupčanici koji su u zahvatu jedan s drugim okreću se i u otvorima medu zupcima prenose ulje s usisne na tlačnu stranu. Ulje usisano u koritu motora pod tlakom predaju u kanale za podmazivanje.

Rotorska pumpa ima unutra ozubljeni šuplji kotač (vanjski rotor) u kojem je ekscentrično ugrađen zupčanik (unutrašnji rotor). Oba rotora se okreću u zajedničkom kućištu i u međuprostorima između zubaca prenose ulje usisano iz korita motora u kanale za podmazivanje.

pumpe za ulje
Dvije vrste pumpi za ulje

Kad je motor hladan, ulje je tako gusto da ga samo visoki tlak može potisnuti u uske provrte za ulje. Da se pri tome pumpa ne bi pokvarila, pretlačni ventil se otvara pri previsokom tlaku i ispušta dio ulja natrag u korito za ulje.

ODZRAČIVANJE KOLJENASTOG VRATILA

Izgorjeli plinovi koji se provuku pokraj brtvilnih klipnih prstena ulaze u kućište koljenastog vratila. Zato u kućištu koljenastog vratila postoji odzračnik za odvođenje plinova (i uljnih para).

PROČISTAČ ULJA

Motorno ulje na svom putu u pumpu prolazi kroz sito koje zadržava krupniju nečistoću.
Uz to je na kućištu koljenastog vratila pričvršćen i pročistač ulja koji je priključen u cirkuliranje ulja da zadrži naisitnih, nečistoću. Na pročistaču je sigurnosni pretlačni ventil koji se otvara i omogućava kruženje ulja kad se pročistač začepi.

CENTRIFUGE ZA ULJE

Ponekad su u motorima ugrađeni profij stači s valjkom koji se brzo okreće. Zbog centrifugalne sile nečistoća se izlučuje van, dok ulje protječe kroz otvor u sredini.