SIGURNOST I EKONOMIČNOST

Dok se trenje (dakle prianjanje) gume uz kolnik samo malo smanjuje ako se smanji dubina profila i vozi suhom cestom, na mokroj cesti se upadljivo pogoršaju osobine gume s plićim profilom. U najgorem slučaju, prianjanje je jednako nuli.

površina_gume
Površina gume

Da vidimo kako se guma ponaša na mokroj cesti: profil prekida vodni film na cesti i pri tome većinu vode odbacuje u stranu ili je uzdužnim cikcak glavnim žljebovima odbacuje natrag. Sitni zarezi u profilu doprinose bržem odbacivanju vode. Zahvaljujući odbacivanju vode (drenaži), između površine kotača koja naliježe na cestu i kolnika uvijek je dodir neposredan dok se kotač kotrlja, tako da kotač prianja uz cestu, što osigurava prijenos sila ubrzavanja, kočenja i bočnih sila između vozila i ceste.

Taj mehanizam djeluje toliko bolje koliko više vode mogu primiti žljebovi profila. Dublji žljebovi mogu primiti više vode, pa stoga zakonski propisi, a još više zdrava pamet, stavljaju granice najmanjoj dopuštenoj dubini profila.

Uz dubinu je važna i širina kanala u gazećoj površini. Što su kanali širi, više vode primaju; time se povećava i površinski tlak na naležnu površinu gume.

Pokazalo se da gume s brojnim poprečnim žljebovima najbolje prekidaju i odbacuju vodni film pod sobom. Da bi na cesti posutoj snijegom mogle dobro prianjati, zimske gume (M + S) imaju grub profil.

TLAK ZRAKA U GUMAMA

Zrak je nosivi element gume. S povećanjem zračnog tlaka u gumi se povećava i njezina nosivost. Upravo stoga treba zračni tlak često pregledavati i to uvijek kad su gume hladne, što znači prije početka vožnje. Tvornice propisuju koji tlak je pravilan, što ovisi o opterećenju guma na određenom automobilu. Po pravilu je za dulje brže vožnje (npr. po autocestama) potrebno povećati tlak i u zimskim gumama za 0,2 bara. Samo uz stalnu brigu o pravilnom zračnom tlaku u gumama možete računati na njihovu pouzdanost i izdržljivost.

OBNAVLJANJE GUMA

Istrošene gume čija unutrašnja konstrukcija nije oštećena, mogu se obnoviti. Obnavljanje guma, takozvano protektiranje, zanimljivo je pogotovu kao mjera štednje, kako za pojedinca tako i za društvo. Jasno je da za protektiranje ne dolaze u obzir gume koje imaju ureze na karkasama ili druga oštećenja ili vidljive znakove umora materijala, jer takve gume ne jamče sigurnu vožnju.

Gume se protektiraju na više načina, a pokusi dokazuju da nema bitnih razlika među gumama bilo da su protektirane na jedan ili drugi način. Riječ je prije svega o izdržljivosti pri velikoj brzini, a ona ovisi o točnosti i čistoći pri protektiranju i o besprijekornosti ponovno upotrebljene karkase.

Uopće treba pri protektiranim gumama računati s više neuravnoteženosti, što znači da će biti malo teže staviti kotače u ravnotežu. Zbog toga i zbog mogućnosti da protektirane gume ne izdrže velike brzine, nisu preporučljive za upotrebu na brzim automobilima.