ronilica
Podmorsko plovilo (ronilica)

Podmorska plovila (ronilice) mali su podmorski plovni objekti. Neka su napravljena da mogu duboko uroniti prilikom oceanskih istraživanja. Druga su konstruirana za istraživanje brodoloma.

Jedna od prvih ronilica bila je čvrsta metalna kugla, odnosno batisfera, koju su sa broda spuštali kabelima.

Batisferu su napravili Amerikanci William Beebe i Otis Barton, koji su 11. lipnja 1931. zaronili na dubinu od 900 metara kod Bermude. Mogućnost pucanja kabela upozoravala je na to da je batisfera vrlo opasna.

Batiskaf je bio podmorsko plovilo za ronjenje, kojim se moglo upravljati ispod vode, što nije bio slučaj s batisferom. Njegov čvrsti čelični trup osiguravao je uronuće i do 4000 m.

Prvi batiskaf FNRS 2 konstruirao je Švicarac August Piccard između 1946. i 1948. Unaprijeđena verzija FNRS 3 zaronila je 4000 m kod Senegala 15. veljače 1954. FNRS 3 je i dalje unapređivan, pa je postao rekordno plovilo Trieste.

1960-ih je oceanografski institut Woods Hole u SAD-u počeo; graditi manje, još okretnije, podmorsko plovilo zvano Alvin. Alvin je jedan od najpoznatijih podmorskih plovnih objekata, koji je imao više od 1000 uronuća i pritom je dao važne podatke o oceanskim dubinama.

ROV (engleska kratica za vozila na daljinsko upravljanje) mala su robotizirana podmorska plovila. Njima se upravlja s broda koji ima videokamere i računalne sustave virtualne stvarnosti. Oni danima mogu ostati ispod morske površine dok stručnjaci pregledavaju rezultate istraživanja. Koristeči se ROV-om Argo-Jason, Robert Ballard je 1985. pronašao olupine linijskoga broda Titanica.

Deep Higlit je revolucionarno podmotsko plovilo s krilima koja mogu letjeti ispod vode poput onih na avionu.

Nova generacija malih ronilica, poput Sea Star i Deep Rover, stoje kao i veliki automobil. Rade se u sportske i u istraživačke svrhe.