Na konferenciji za novinare održanoj 4. rujna istaknuto je kako se sukladno dosadašnjem pozitivnom trendu očekuje da broj poginulih osoba do kraja 2015. godine neće biti veći od 320 unatoč tome što prvih osam mjeseci 2015. godine bilježi povećanje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na 2014. godinu. Odnosno, u prvih osam mjeseci 2015. godine zabilježeno je 21.366 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 7312 osoba, od kojih je 196 smrtno stradalo.
Uz zabilježeno povećanje broja stradalih u prometu, posebno zabrinjavaju podaci o smrtnom stradavanju najranjivije društvene skupine – djece.
Bez obzira na pozitivne pomake, u posljednjih deset godina na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 155 djece, a ozlijeđeno ih je 14.205. Iako valja istaknuti smanjenje broja najtežih stradavanja, pogotovo kada je riječ o djeci, zabrinjava što se struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama bitno promijenila. Dok su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Posebno zabrinjava to što su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Stvarnost je drugačija, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. Stoga će se preventivno i represivno djelovanje policije usmjeravati upravo na taj problem.
Ipak, ističu se pozitivni podaci u prvih osam mjeseci 2015. godine, koji u odnosu na prethodnu godinu bilježe za 8 posto manje teško ozlijeđene i za 2,25 posto manje lakše ozlijeđene djece.
U skladu sa svim navedenim, policijski službenici i predstavnici tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za promet proveli su pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola prije početka školske godine. Tijekom rujna policijski službenici držat će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Pri tom će učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajući prsluci, a policijski službenici bit će nazočni i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda. Cilj je roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.
Kako bi se smanjio broj stradalih, a posebno najmlađih, policija najavljuje čitav niz akcija. Valja napomenuti i kako će policija pojačati nadzor prometa u blizini škola tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave. Prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu poduzimat će se sve zakonom propisane mjere.