motorni čamac
Motorni čamac

Vožnja motornim čamcima započela je 1863., kad je Francuz Jean Lenoir instalirao benzinski motor u mali brod.

Prva velika utrka bila je 1903., a vozilo se preko La Manchea. Prvi Zlatni kup APBA (engleska kratica za Udruženje američkih motornih čamaca) održao se 1904. na rijeci Hudson.

Oko 1910. proizvođači motora, poput Evinrudea, predstavili su odjeljive izvanbrodske motore koji se prikapčaju na krmu. Unutarbrodski motori imaju motor ugrađen u trup broda.

1920-ih sportski su čamci prihvatili plosnate trupove za prelijetanje preko vode velikim brzinama, umjesto dotadašnjih tradicionalnih istiskivačkih trupova u obliku slova V. Nakon Drugog svjetskog rata trupovi su se sve više, umjesto od drveta, počeli izrađivati od metala i fiberglasa.

Većina motornih čamaca pokreće se pomoću vrlo brzoga toka vode, a ne pomoću propelerastoga vijka.

Godine 1994. Amerikanac Tom Gentry postavio je obalni brzinski rekord u Klasi 1 od 253,35 km/h u Skater motornim čamcima.

Godine 1996. Gentryjev čamac Gentry Eagle prešao je Atlantski ocean u 2 dana, 14 sati i 7 minuta. Godine 1997. čamac Destriero učinio je isto za 2 dana, 6 sati i 34 minute.

Službeni brzinski rekord na vodi jest 511,11 km/h, a postigao ga je Kenneth Warby u svom gliseru Spirit of Australia na jezeru Bloweringu u Novom Južnom Walesu 8. listopada 1978.

Jet ski (vodeni skuteri) izgledaju poput motornih čamaca koji prelijeću preko vode na skijama. Razvio ih je 1960-ih Amerikanac Clayton Jacobsen.