tower bridge
Londonski Tower Bridge otvoren 1894. godine

Viseći mostovi koji vise na užetima upotrebljavaju se tisućama godina. Jedan od prvih mostova koji je primijenio željezne lance bio je most Lan Jin u Yunnanu (Kina) izgrađen 65. godine.

Prvi most koji je bio sav od željeza bio je u Coalbrookdaleu (Engleska). Konstruirao ga je Thomas Pritchard a sagradio Abraham Darby 1779.

Početkom 19. stoljeća Thomas Telford počeo je graditi odlične željezne mostove poput onoga u Craigellachieu u Škotskoj (1814.). Izgradio je i prvi viseći most od željeznih lanaca preko Menai Straitsa u Walesu 1826.

– Stephensonov željeznički most
Britannia 1850., također preko Menai Straitsa, bio je među prvim šupljim grednim mostovima.

Viseći most Cincinnati, što ga je sagradio John Roebling, bio je u vrijeme gradnje 1866. najdulji most (322 m). Poput svih današnjih visećih mostova, visio je na željeznim kabelima.

Most Forth Railway u Škotskoj bio je prvi veliki konzolni most na svijetu. S duljinom od 520 m, bio je u doba izgradnje 1890. najdulji meflna svijetu.

Godine 1940. viseći most Tacoma u VVashingtonu (SAD) srušio se prilikom puhanja srednje jakog vjetra samo nekoliko mjeseci nakon dovršetka. Nesreća je primorala inženjere da počnu graditi aerodinamične viseće mostove.

Aerodinamična komponenta odigrala je važnu ulogu u konstrukciji turskog mosta preko Bospora (1973.).

1970-ih godina japanski su inženjeri počeli graditi vrstu čeličnih mostova. Tako su Japanci do 2000. posjedovali 9 od 20 najduljih mostova na svijetu.