mig 29
Mig 29

Nešto slično mlaznom motoru napravio je drevni grčki junak Aleksandar u 1. stoljeću. To je bila lopta koju su okretale struje vodene pare su izlazile iz dva otvora (mlaznice).

Prve mlazne motore naprvili su istodobno 1930-ih Pabst von Ohain u Njemačkoj i Frank Whittle u Velikoj Britaniji premda ni jedan nije znao za rad onoga drugog.

Ohainov motor stavljen je u Heinkel HE-178, koji je prvi put poletio 27, kolovoza 1939.; Whittleov motor je ugrađen u Gloster E 28 iz 1941. Prvi američki mlažnjak bio je Bell XP-59 Aircomed iz 1942.

Mlažnjaci se pokreću istiskivanjem zračne struje sa stražnje strane. Ta struja zraka udara okolni zrak tako brzo da njihova reakcija potiskuje avion prema naprijed, poput balona koji ispušta zrak.

Mlazni motori nazivaju se i plinske turbine jer u njima izgara plinovito gorivo koje neprekidno okreče lopatice turbine.

Turbomlazni motori jedinstvena su vrsta mlaznih motora. Zrak se nakuplja u prednjem dijelu motora i tamo se stješnjava okretanjem kompresorskih lopatica. Gorivo koje se j ubrizgava u stlačeni zrak u sredini motora sagorijeva, nakon čega se smjesa plina i zraka naglo širi. Proširena smjesa okreće ne samo turbine koje pokreću kompresor nego i ispušta struju vrućega zraka vrlo velikom brzinom koja gura avion prema naprijed. Superbrzi mlazni motori vrlo su bučni, ali su korisni za ultrabrze ratne avione i nadzvučni Concorde.

Turbopropelerski motori su turbomlazni motori koji većinu svoje snage troše na okretanje propelera, a manje energije troše za izbacivanje struje vrućega zraka.

Turboventilatorski motori primjenjuju se u većini velikih putničkih aviona jer su tiši i jeftiniji. Kod njih posebne turbine okreću goleme ventilatore na prednjem dijelu aviona.

Zračno reaktivni motori ili leteće pećne cijevi najjednostavnija su vrsta mlaznih motora koja se uporebljava samo u projektilima. Oni nemaju ni kompresor ni turbinske lopacije i jednostavno se oslanjaju na brzinu kojom mlažnjak prolazi kroz zrak. Pritom se zrak kroz dovodni otvor utjeruje u motor.