spitfire
Spitfire

Lovački avioni u Drugom svjetskom ratu bili su dotjerani jednokrilci (letjelice s jednostrukim krilima) koji su se razlikovali od dvokrilaca iz Prvog svjetskog rata. Mnogi su se razvili iz motora koji su se rabili za utrke 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća.

Najpoznatiji britanski zrakoplov bio je Supermarine Spitfire. On se razvio iz hidroaviona S.6B, koji je krajem 1920-tih osvojio Schneiderov trofej.

Najpoznatiji američki ratni lovac bio je sjevernoamerički P-51 Mustang, koji je mogao postići brzine veće od 700 km/h i imao je domet 1700 km. Naveliko se upotrebljavao kao pratnja bombarderima.

Na Pacifiku su se američki avioni poput Grumman Wildcata i Hellcata borili protiv brzog i dobrog manevarskog japanskog aviona Mitsubishi A6M Zero.

Najpoznatiji njemački lovački ratni avion bio je brzi i okretni Messerschmitt Bf 109. Njime je upravljao njemački letački prvak Erich Hartmann, koji je oborio čak 352 neprijateljska aviona. Za vrijeme rata izgrađeno ih je oko 33 000.

Avioni Messerschmitt 109 imali su svoje nadmke. Tako je Bf 109 E bio Emil, a BJ 109 G Gustav.

Njemački Focke-Wulf 190 imao je BMW-ov radijalni motor, koji mu je omogućio uspinjanje više od 1100 km u minuti.

Najpoznatiji ruski lovački zrakoplov bio je MIG LaGG-3, koji je vozio ruski letački prvak Ivan Kozhedub, a oborio je 62 njemačka aviona.

Britanski lovac Hurricane bio je staromodniji, sporiji i manje poznat avion od Spitfirea, ali ga je njegova pouzdanost učinila prilično djelotvornim. Hurricani su u stvari uništili više neprijateljskih aviona od Spitfirea.