Izgorjela smjesa benzina i zraka pri širenju potiskuje klipove prema dolje i na taj način daje pogonsku snagu motora.
U automobilima kakvi se danas proizvode, pri najvišem broju okreta motora klip svake sekunde oko sto puta putuje gore dolje po cilindru. Razumljivo je da se pri tome naglo mijenjaju opterećenja; zato klipovi moraju biti vrlo čvrsti, ali laki. Stoga su u suvremenim automobilskim motorima klipovi izrađeni od aluminijskih slitina.

Zbog temperatura prilikom izgaranja goriva se klipovi od lakog lijeva šire, a isto tako i cilindri od sivog lijeva.

Prostor između klipa i provrta cilindra brtve klipni prsteni. Obično su dovoljna dva prstena koji sprečavaju prodiranje plinova u kućište koljenastog vratila. Uljni prsten pak otire suvišno ulje s cilindara i vraća ga u korito motora.

Pravocrtno gibanje klipa se pomoću klipnjače i koljenastog vratila pretvara u okretanje. Klipnjače su obično kovane. Gornji kraj klipnjače (glava klipnjače) je klipnim svornjakom gibljivo spojen s klipom. Da bi bili što lakši, klipni svornjaci su šuplji. Opruzni prsteni koje zovemo osiguračima klipnog svornjaka sprečavaju izvlačenje svornjaka iz klipa. Donji kraj klipnjače (noga klipnjače ili velika pesnica) spojen je s koljenasti vratilom i dok klipnjača prati gibanje klipa gore dolje, okreće se na ležaju klipnjače. U velikoj pesnici je ležaj klipnjače.

klip i klipnjača
Klip i klipnjača