helikopter
Helikopter iz vremena Vijetnamskog rata (tzv. helikopterska topovnjača)

Igračke helikopteri upotrebljavaju se već stoljećima. Najpoznatije su one s početka 19. stoljeća koje je napravio sir George Cayley.

– Dana 13. studenog 1907. jednostavan helikopter sa dvije serije rotora podigao je francuskoga mehaničara Paula Cornua sa zemlje na 20 sekundi.

Problem kod prvih helikoptera bilo je upravljanje. Rješenje je ležalo u pomicanju nagiba, odnosno visine rotornih krakova.

Godine 1937. njemački konstruktor Heinrich Focke projektirao je letjelicu sa dva velika rotora s promjenljivim nagibom umjesto krila. Time je uspio kontrolirati lebdenje u zraku. Nekoliko mjeseci kasnije Nijemac Anton Flettner konstruirao je prvi pravi helikopter.

– Helikopteri Fockea i Flettnera imali su po dva rotora koji su se okretali u suprotnom smjeru, kako bi spriječili otpor sile obrtanja. Godine 1939. Igor Sikorsky, Rus rođen u Americi, riješio problem dodavanjem repnoga rotora.

– Isusova matica, koja drži glavni rotor s osovinom, dobila je ime kad je jedan pilot rekao: O, Isuse, ako ova matica padne…

– Najveći helikopter bio je ruski MU Mi-12 Homer iz 1968., koji je mogao dignuti 40 204 kg na visinu od 2255 m.

– Najbrži helikopter jest Westland Lynx, koji je 6. kolovoza 1986. vozio brzinom od 402 km/h.

– Helikopter RAH-66 Comanche Boeinga i Sikorskog iz 1999. prvi je helikopter koji primjenjuje tehnologiju nevidljivosti (vidi: Ratni avioni). Građen je od ugljikovih vlakana i drugih kompozitnih materijala.