Dubai, najveći grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ubrzava svoje planove za stvaranje održivog i ekološki urbanog krajolika za svoje više od dva milijuna stanovnika.

Dubai’s Electricity and Water Authority (DEWA) uvodi različite mjere kako bi grad postao energetski učinkovitiji, uključujući instalaciju inteligentnih parkirnih sustava, LED prometnu rasvjetu i uvođenje električnih vozila i infrastrukturu za njihovo punjenje. Projekti su dio dugoročnog plana Dubai vlade da se grad pretvori u tzv. “pametan grad”, te su uključili španjolsku tvrtku, Circontrol kako bi podržali njihove ambicije u energetskoj učinkovitosti.

Vlada Dubai-a je uvođenje električnih vozila započela u ožujku ove godine predstavljanjem programa za instalaciju 84 Circontol EV postaja u centrima, zračnim lukama, stambenim zajednicama i hotelima diljem grada.

Prve stanice za punjenje su instalirane u sjedištu Dewa-e i rade od veljače. Punjačke stanice trebaju osigurati trajano i robusno kućište za teške klimatske uvjete koje se nalaze na Dubai ulicama.

Krajnji cilj je korištenje energije iz punjača koja dolazi iz obnovljivih izvora kako bi se osigurao stvarni prijevoz bez štetnih stakleničkih plinova koji se ispuštaju u atmosferu. Dewa također planira 100 megavatne solarne fotonaponske elektrane u Dubaiju, sposobne proizvoditi energiju izravno iz sunčeve svjetlosti. Projekt je dio solarnog parka Mohammed bin Rashid Al Maktoum , za koji Dubai Vlada želi da naraste do izlaznog kapaciteta 1.000 megavata do 2030. godine.