Državni guverner New Yorka najavio je dostupnost 100 milijuna dolara u saveznim financijskim sredstvima za financiranje kako bi podržao i unaprijedio rast zajednice, revitalizirao predgrađa, smanjio zagušenja i emisije plinova.

Programi će osigurati do 80% troškova povezanih s projektom, a preostalih 20% osiguravaju sponzori projekata, pri čemu NYSDOT prihvaća prijave za financiranje do 17. kolovoza. Novo financiranje će podržati niz projekata, uključujući izgradnju pješačkih i biciklističkih stazi, rekreativne staze i sigurne rute do škole, kao i poboljšanja u zajednici kao što su očuvanje povijesti i sheme za poboljšanje kakvoće zraka.

Projekti će biti odabrani putem konkurentnog procesa poticaja koji procjenjuje prijedloge temeljene na kriterijima koji uključuju javnu korist, poboljšanje kvalitete zraka i inovaciju financiranja ili dostave. Odabrani projekti također će pomoći općinama da zadovolje zahtjeve Američkog Zakona o čistom zraku i Zakona o Amerikancima s invaliditetom (ADA).

Projekti moraju biti povezani s površinskim transportnim sustavom i pružiti puni pristup javnosti. Zahtjev za financiranje može biti razvijen od bilo koje općine ili neprofitne inkorporirane skupine. Projekti moraju biti sponzorirani od strane općine, državne agencije ili javne vlasti koja ispunjava uvjete za administraciju saveznih prijevoznih sredstava.

Projektne aktivnosti koje ispunjavaju uvjete za novo financiranje uključuju:

  • unapređenje semaforiziranih raskrižja ili raskrižja koji poboljšavaju protok prometa;
  • dodavanje pristupačnih pločnika;
  • izvedba novih biciklističkih i pješačkih objekata;
  • očuvanje i pretvorbu napuštenih željezničkih koridora za korištenje biciklističkih staza;
  • uspostavljanje programa za zadovoljavanje turističke potražnje koja mijenja potražnju za prometom iz sata u sat.

Guverner New Yorka je istaknuo kako “New York nastavlja graditi jače, sigurnije i čišće zajednice ulaganjem u projekte koji promiču uspješna predgrađa”. “Osiguravajući ovo savezno financiranje i stavljanjem na raspolaganje našim lokalnim zajednicama, možemo osigurati da New York nastavi privlačiti tvrtke, stvarati nova radna mjesta i potaknuti gospodarsku aktivnost, a istodobno pomažući u postizanju cilja čišće, zelene i sigurnije države za sve.”