1. Iskrcaj iz zrakoplova

Iskrcaj putnika iz zrakoplova u zrakoplovnoj luci dolaska prva je operacija poslova prihvata.

2. Odvoz putnika autobusima

Ako se, kao što smo već napomenuli, udaljenost između zrakoplova i aerodromske zgrade ne prelazi pješice, te ako ne postoje zračni mostovi, organizira se prijevoz putnika autobusima.
Autobus za prijevoz putnika na platformi mora stići do pozicije zrakoplova odmah nakon gašenja motora. Ako ima 19 putnika u prvoj klasi ili više od 70 putnika u zrakoplovu, potrebna su dva autobusa.

specijalni autobus na aerodromu
Specijalni Neoplan autobus za prijevoz putnika u zračnoj luci

3. Kontrola putovnice

Kontrolu putovnica prispjelih putnika u međunarodnom prometu obavljaju nadležni ograni u dijelu putničke zgrade zrakoplovne luke neposredno nakon njihovog izlaska iz autobusa. Šalteri kontrole putovnica otvaraju se prije dolaska prvog zrakoplova na međunarodnoj liniji.

4. Carinska kontrola

Carinska kontrola uobičajeni je postupak pri prelaženju carinske linije. U međunarodnoj zrakoplovnoj luci, kao šio smo vidjeli, carinsku kontrolu obavljaju carinski organi. Ta se kontrola obavlja nakon što su putnici preuzeli svoju prtljagu.
Šalteri za carinski pregled otvaraju se istodobno kada i šalteri za kontrolu putovnica.

5. Obavještavanje putnika

Obavještavanje putnika u međunarodnom prometu, napose tranzitnih i transfernih, jedna je od vrlo važnih radnja, odnosno usluga što ih očekuje putnik u dolasku. Prijevozni proces završen je uspješno tek onda kada su putnici, došavši u i zrakoplovnu luku odredišta, dobili i sve potrebne informacije o smještaju, daljnjem  nastavku putovanja, povratku i sl.