kliper
Kliper

Brodovi za trgovinu s Indijom bili su brodovi koji su prevozili bjelokost, svilu i začine iz Indije i Kine u Europu.

Do 19. stoljeća ti su brodovi mogli nositi teret težak 1000 tona.

Poštanski brodovi bili su brodovi koji su omogućavali redovitu linijsku plovidbu preko Atlantskog oceana između Europe i SAD-a, bez obzira na to je li brod bio opterećen ili ne.

Prva poštanska usluga počela je 1818. linijom Black Bali od Liverpoola do New Yorka. Slijedile su Red Star i Swallowtail.

Kliperi su bili veliki brzi jedrenjaci koji su skraćivali vrijeme prevoženja čaja iz Kine i Indije utrkivanjem, nadajući se da će prvi donijeti čaj na tržnice Europe i Amerike.

Kliperi su imali tanke trupove, visoke jarbole i više od 35 jedara.

Kliperi su mogli postići brzinu od 30 čvorova (55 km/h). Mnogi su mogli ploviti od New Yorka do San Francisca oko Južne Amerike za manje od 100 dana.

Godine 1866. utrkivali su se kliperi Taeping, Serica i Ariel i za 99 dana došli iz Foochowa (Kina) do Londona.

Kanađanin Donald Mckay, koji je živio u Bostonu (Massachusetts), bio je najveći graditelj klipera. Njegov brod Great Republic iz 1853. bio je najveći jedrenjak toga vremena, dug preko 100 metara, a mogao je prevesti 4000 tona tereta.

Poznati kliper Cutty Sark, izgrađen 1869., sačuvan je u Greenwichu (London). Njegovo ime je škotski naziv za kratku košulju, a nazvan je po vještici u pjesmi Tam O’Shanter Roberta Burnsa.