Dobavljač automobilskih dijelova Bosch započeo je automatizirane testove vožnje na javnim cestama u Japanu, osim svog rada na autocestama u Njemačkoj i SAD-u. Tvrtki je početni cilj razvoj pilot autoceste, koja će omogućiti automobilima vožnju samostalno na autocestama i sličnim cestama (npr. brza cesta) do 2020. godine. 

Testovi vožnje u Japanu se provode na cestama oko gradova Tohoku i Tomei u Tochigi i Kanagawa okruga, kao i na dva Bosch poligona u Shiobara i Memanbetsu. Uz njihove razvojne aktivnosti koje su u tijeku, nova ekipa u Japanu ima velike koristi od nalaza svojih kolega u Njemačkoj i SAD-u, koji su radili na automatiziranoj vožnji od 2011. Od početka 2013. godine, Bosch provodi ispitivanja vozila na autocesti A81 u Njemačkoj, i međudržavnoj cesti “280” u SAD-u.

Ispitna Bosch vozila se kreću autonomno kroz promet; ubrzavaju, koče, te pretječu ako je potrebno. Ona su također sposobna donositi odluke po sebi, kao što je odluka kada aktivirati pokazivač smjera i promijeniti vozni trak, ovisno o trenutnoj situaciji u prometu. Osnova za sve to su senzori koji daju detaljnu sliku okoline vozila. Kao jedan od najvećih svjetskih automobilskih dobavljača, Bosch ima sve potrebne tehnologije u svom portfelju, koji uključuju ne samo pogonski sklop, kočnice i upravljač, nego i senzore, navigacijske sustave i sustave povezivanja unutar i izvan automobila.

Prošle godine, tvrtka je prodala više od 50 milijuna “surround” senzora za sustave pomoći vozaču. Osim vlastitih tehnologija Bosch-ov partner, TomTom, pruža podatke o vrlo preciznim kartama  koje se  kombiniraju s informacijama sa senzor. Računalo koristi sve ove informacije za analizu i predviđanje ponašanja drugih sudionika u prometu, a na temelju toga odlučuje o strategiji vožnje automatiziranog vozila.

I za kraj jedna izjava dr. Dirk Hoheisela, člana uprave Bosch:
“Naši inženjeri su završili više od 10.000 kilometara testnih vožnji bez nesreća”. “Japan nam osigurava vrijedne uvide za razvoj, jer ljudi tamo voze na lijevoj strani, te su zemlja sa složenim prometnim uvjetima.”