Avro Lancester
Avro Lancester – mogao je nositi 6t bombi

1930-ih Boeing je napravio B-17 Flying Fortress, naoružanu teškim naoružanjem koje je moglo pogađati mete i danju.

Curtis F8C Helldiver iz 1929. bio je prvi bombarder za obrušavanje projektiran da ispusti
bombe na kraju svoga dugoga obrušavanja. Ciljevi su mu bili nosači aviona. Njemački
bombarder za obrušavanje Stuka dobio je strašno ime u njemačkoj invaziji 1939.

– Bombarderi
Heinkel 111, Dornier Do 17 i junkers Ju 88 sa dva motora bili su glavni njemački bombarderi u munjevitom ratu u bitki za Veliku Britaniju (Blitzkrieg).

U prosincu 1939. velik poraz britanskih Wellingtona pokazao je da i teško naoružani bombarderi ne mogu pretrpjeti dnevne napade, pa su Britanci prešli na noćne napade.

Radarski sustavi bombardiranja naslijepo, koji su se dopuštali u naprednim izviđačkim misijama, unaprijedili su preciznost noćnih napada.

Ultralagani De Havilland Mosquito bio je dovoljno brz za dnevne napade.

– Ruski Iljušin 11-2 ili Stormovik bio je tako dobar u pogađanju tenkova te je Staljin rekao da je neophodan za Crvenu armiju poput zraka ili hrane.

Rušitelji brana bili su Lancasteri iz 617. eskadrile, koji su 1943. napali njemačke brane poskakujučim bombama. To su bile kuglaste bombe koje je napravio Barnes Wallis, a skakale su preko vode, krećući se prema ciljanim objektima.

Kamikaze (na japanskom znači nebeski vjetar) bili su borci opskrbljeni bombama i benzinom koji su se samoubilački obrušavali iz aviona točno na neprijateljske brodove.

Najveći bombarder bio je Boeingov B-29 Superfortress, koji je mogao letjeti na visinama do 10 000 metara. Godine 1945. avioni B-29 bacili su bombe na Hiroshimu i Nagasaki (Japan).