Blok motora koji obuhvaća najvažnije dijelove motora, obično je zajedno s kućištem koljenastog vratila u jednom odlijevku.

Najčešće su blokovi izrađeni od sivog lijeva koji je relativno velike tvrdoće, a u masovnoj proizvodnji se može s lakoćom i jeftino obrađivati. Tvrdoća bloka se može još i povećati raznim dodacima željezu.
Rjeđe se za izradu blokova upotrebljavaju i slitine lakih kovina. Odlikuje ih manja težina i bolje provođenje topline, ali su skuplje.

Budući da bi se cilindri od lakog lijeva prebrzo istrošili, u provrte se obično umeću košuljice od specijalnog sivog lijeva.
Sistem protočnih kanala za vodu za hlađenje obično je lijevan ujedno s blokom, u istom komadu. Iz bloka teče voda za hlađenje u vodne kanale glave motora.

Kad se voda u vodnim kanalima smrzne, raširi se i može puknuti blok. Da se to ne bi dogodilo, u bloku su često zaštitni čepovi koje pritisak smrznute vode izbaci van. Međutim, ne bi se trebalo oslanjati na to da će se čepovi u svakom slučaju ponašati kao sigurnosni ventili.

Cilindri motora mogu biti raspoređeni u redu (redni motor), u dvjema ravnina­ma u obliku slova V (V-motor), ili pak u jednoj ravnini tako da budu jedni prema drugima na obim stranama koljenastog vratila (bokser motor). Motori s četiri cilindra i šest cilindara najčešće su redni.
Što motor ima više cilindara, to ljepše i jednakomjernije radi, a pogotovu pri malom broju okreta. Rijetki su automobili koji imaju bokser motore (npr. citroen 2 CV i GS, VW buba, alfa-sud).

blok motora
Blok rednog motora