Zadatak ublaživača vibracija ili amortizera jest da gotovo sasvim priguši vibracije karoserije pri vožnji.
Važno je da pojedini opružni elementi automobila pored samih opruga i gume i opruge sjedala budu međusobno pravilno usaglašeni: svaka opruga ima svoju frekvenciju titranja; a različitim frekvencijama opruga i amortizera moraju konstruktori osigurati da se pojedini opružni elementi medu sobom ne naglašavaju nego prigušuju.

Nekadašnji automobili su imali tame amortizere koji su trenjem otežavali titranje karoserije. Danas su u upotrebi gotovo svuda samo hidraulični (tekućinski) amortizeri. Njihov osnovni sastavni dio je klip koji se pomiče u ulju, pri čemu protočni otpor ulja prigušuje hod klipa.

teleskopski amortizer
Teleskopski amortizer

Obično je hidraulični amortizer izrađen kao teleskopski amortizer: uljem napunjen cilindar je pričvršćen na nosaču kotača ili osovini. U cilindru se giba klip, čija šipka prolazi kroz brtvilo i brtvilni nosač i pričvršćena je na karoseriju.

Kroz protočni otvor i ventil u klipu se pri gibanju klipa može samo ograničena količina ulja pretakati s jedne na drugu stranu klipa, iz jednoga u drugi dio radnoga cilindra. Budući da je prostor iznad klipa manji od prostora pod njim, ne može primiti sve ulje koje klip istisne pri hodu prema dolje. Suvišno ulje otječe kroz podni ventil u prostor za izjednačenje, koji okružuje radni cilindar amortizera.

Pri vraćanju klipa prema gore iz prostora iznad klipa u donji prostor ne pritječe dovoljno ulja. Ulje koje nedostaje pritječe u donji prostor iz prostora za izjednačenje, koji je obično pod tlakom.

AMORTIZER S PLINSKIM TLAKOM

amortizer s plinskim tlakom
Amortizer s plinskim tlakom

Hidraulični amortizeri se pri velikim opterećenjima jako ugriju. Pri tome se ulje u amortizeru počinje pjeniti. Francuz de Carbon je oko 1948. godine razvio amortizer s plinskim jastukom, koji je od ulja odvojen klipom. Amortizere s plinskim tlakom po sistemu de Carbon – koje nazivamo jednostavno plinski amortizeri, iako to nije najbolji naziv – razvijali su dalje i oni su znatno rasprostranjeni. Glavna prednost tih amortizera je u tome da plinski jastuk rastezanjem nadoknadi smanjeni volumen kada se ulje ohladi i stegne i obratno. Plinski amortizeri mogu vrlo dugo trajati, samo ako izdrži vrlo opterećeno brtvilo na klipu koji razdvaja plin i ulje. Zahvaljujući novim materijalima i tehnologiji plinski amortizeri su izdržljivi.
U usporedbi s običnim hidrauličnim amortizerima ističu se amortizeri s plinskim tlakom time što se dobro hlade i nisu osjetljivi na položaj pri ugrađivanju.